
AINEEN TAIDEMUSEO
Torikatu 2, Tornio
Talo taiteelle -kokoelmanäyttely 14.2.–10.8.2025
Rajakartano, Aineen taidemuseon ja Tornion kirjaston yhteinen koti, täyttää 40-vuotta vuonna 2025. Tornion kaupungin myönteinen ja avoin suhtautuminen taiteeseen ja kulttuuriin, aktiiviset paikalliset toimijat sekä Eila ja Veli Aineen mittava taidekokoelma yhdessä vaikuttivat kulttuurikeskuksen ja sen toiminnan syntymiseen.
Taidemuseo-kirjastorakennuksen suunnittelijaksi kaupunki kutsui arkkitehti Matti Porkan (s. 1937) ja hänen arkkitehtitoimistonsa Torniosta.
Rakennuksen harjannostajaisia vietettiin 3.5.1985. Rakennusteknisesti talo oli valmis vuoden 1985 lopulla. Torniolaisten haave omasta, monipuolisesta kulttuurikeskuksesta oli toteutunut.

TORNIONLAAKSON
MUSEO
Torikatu 4, Tornio
Tunturihaukan silmin
Pohjoinen alue ilmastonmuutoksen kynsissä
15.5.–31.8.2025
Tunturihaukan silmin -näyttely kuvaa pohjoisen Barentsin alueen luontoa kotia etsivän nuoren tunturihaukan matkatessa eri puolilla pohjolaa. Haukan poikanen syntyi Urho Kekkosen kansallispuistossa lähellä Venäjän rajaa. Se on sisarusparvensa vanhin poikanen. Miten nuoren haukan käy? Löytääkö se itselleen sopivan puolison ja viihtyisän elinympäristön alati muuttuvassa ilmastossa?
Tunturihaukan silmin -näyttely on syntynyt Suomen ympäristökeskuksen (Syke) Ilmastonmuutoksen vaikutukset Barentsin alueen luonnon monimuotoisuuteen (BARIMS) -hankkeen työn tuloksena.
Näyttely on esillä museon opintotilassa.
Tornionjoelta Pariisiin: lippokalastuskulttuuri matkalla Unescoon
5.6.–14.9.2025
Keväällä 2025 lähetettävä monikansallinen hakemus Tornionjoen lippokalastuskulttuuri Unescon ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon esitellään näyttelyn muodossa yleisölle. Näyttelyssä kerrotaan rajanylisestä lippokalastuskulttuurista ja avataan Unescon 2003 yleissopimusta ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön luetteloinnista.
Näyttely keskittyy lippokalastuskulttuurin hakemuspakettiin, joka on lähetetty Pariisiin kulttuuriministerien allekirjoitusten kera, mutta esittelee myös Suomen ja Ruotsin muut listalla olevat kohteet. Aineettoman kulttuuriperinnön ja maailmanperinnön (sekä muiden Unescon luettelojen) erot käydään hienovaraisesti mutta selkeästi läpi.
